14 Ekim 2008 Salı

KAHVALTI ÇÖREKLERİ selin çağlayan.comdan

Bu çöreğe kahvaltı çöreği dedik diye mutlaka kahvaltıda yememiz gerekmiyor tabii ki. Canınız şöyle pastaneden aldığımız gibi yumuşacık, puf puf, ağzınızda eriyen lezzetli bir çörek çektiği her saniye mutfağa girip bu çöreği pişirip sonrasını düşünmeden 5-6 tane mideye indirebilirsiniz. Bu güzel şeyin tadı sonrasındaki suçluluk duygusunu bile unutturur size. Biliyorum, çünkü bana öyle oldu. Amaaaan, 5 taneden bişey olmaz. Hehe. Malzemeler: 1 su bardağı sıvı yağ (bence zeytinyağı kullanmayın, ayçiçek daha uygun) 6 yemek kaşığı toz şeker 1 paket yaş maya (42 gr.) kuru toz maya kullanacaksanız 1,5 yemek kaşığı (instant maya kullanacaksanız 1 paket mayayı suda eritmeyip direkt una katarak kullanın.) 1 su bardağı ılık su 1 su bardağı ılık süt Aldığı kadar un (Ben 6 su bardağı kullandım ama siz duruma göre ayarlayın.) 4 çay kaşığı tuz İki yumurta (akı iç malzemesine, sarısı üzerine) İç malzemesi: Büyük bir kalıp sert ve tuzlu beyaz peynir (rendelenmiş) 1 demet maydonoz (Bu hamurdan çok sayıda çörek çıkıyor, iç malzemesini az hazırlamayın.) İki yumurtanın akı Üzeri için: İki yumurtanın sarısı Susam Yapılışı: Öncelikle ılık süt ve suyu bir kapta karıştırarak mayayı içinde eritin. Hamur yoğurma kabınıza mayalı karışım, sıvıyağ, şeker, tuz ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Muhtemelen yoğurdukça un eklemeniz gerekecek. Bu hamur çok fazla un alıyor. Benim hamurum 6 bardak kadar aldı. Hamur elinize yapışmayan esnek bir kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat mayalandırın. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Beyaz peynir rendesi, kıyılmış maydonoz ve yumurta aklarını bulamaç halinde karıştırın. Mayalanmış hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp bunları yemek tabağı büyüklüğünde çok inceltmeden merdaneyle açın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Açtığınız her hamur parçasını dörde bölün. Böldüğünüz her parçanın geniş kısımlarına iç malzemesinden koyun ve geniş taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın. Rulonun iki ucunu birleştirerek ay çöreği şekli verin. Çörekleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin çünkü bunları tepsiye koyduktan sonra yarım saat daha mayalanması için bekleteceğiz, çörekler tombiş olacak. Tepsiye dizdikten sonra üzerini bir bezle örtüp yarım saat daha mayalandırın, ortasındaki boşluklar kapanacak şekilde şişecek çörekler. Çörekleri fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 30 dakika) Çok fazla kızarmasın ama. Piştikten sonra da üzerine hafif nemli bir bez örterek 15 dk kadar dinlendirin ki çörekleriniz yumuşacık olsun.

Hiç yorum yok: