9 Ekim 2008 Perşembe

İYİ BİR PİLAV NASIL YAPILIR?

İyi bir pilav yapmanın püf noktası kaliteli bir pirinçten geçer. Kaliteli bir pirinç aldıktan sonra soğuksu yardımıyla en az 4-5 kere yıkadıktan sonra içerisine birkaç damla limon suyu koyarak dinlendirilir. Burada limon suyu koymamızın amacı birkaç damla limon suyu pirinci daha canlı ve parlak gösterecektir. Dinledirdikten sonra iyice süzüp pirinçleri tereyağı ile kavururuz. Kavrulmuş pirinç daha lezzetli olacaktır ve katacağımız tavuk suyu veya et suyu oranını çok iyi ayarlanmalıdır.Bazı pirinçler farklı özelliklere sahip oldukları için bazı tür pirinçler 1'e 1 ölçülür yani 1 bardak su, 1 bardak pirinç gibi ama bazı pirinç çeşitlerinde ise 1 bardak pirince 1,5 bardak su konur. İyi bir pilav pişirmenin püf noktası yani kaliteli pirinç seçmek, güzel bir şekilde yıkamak ve su-pirinç ölçüsünü iyi ayarlamaktır.
Pilav Tarifi
Malzemeler: 1 su bardağı pirinç 1 kaşık tereyağı 1,5 kaşık şeriye 1 ya da 1,5 bardağı kaynak su Tuz
Yapılışı:
İlk önce yukarıda dediğimiz gibi pirinci 4-5 kez yıkayın. Parlak ve güzel görünmesi için bir damla limon sıkın. Pilav tenceresinde yağ koyarak şerifeyeleri pembeleşeye kadar kavurun. Şeriyeler kıvama geldikten sonra temizlenmiş pirinçleri tencereye koyun. Pirinçler tane tane oluncaya kadar karıştırın. Daha sonra sıcak suyu ve tuzu tencere boşaltın ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. En son olarak kağıt bir havlu ile pirinçlerin kabarması için tencere kapağının altına örtün. Kabardıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: