22 Mart 2009 Pazar

çikolatalı fransız keki

malzemeler:

  1. kek malzemeleri:
    • 160 gr bitter çikolata
    • 150 gr margarin
    • 4 yumurta
    • 2/3 su bardağı toz şeker
    • 2/3 su bardağı çekilmiş ceviz/fındık
    • 2/3 su bardağı un
    • 1 paket vanilya
    • 3/4 paket kabartma tozu
  2. üzerine:
    • çikolatalı sos (1 paket hazır sos + 1/2 litre süt)
    • 1 su bardağı çekilmiş ceviz/fındık

    hazırlanması:

    1. 150 gr margarini benmari usulü eritin. eriyen margarine 160 gr bitter çikolatayı ekleyerek çikolatanın da benmari usulü erimesini sağlayın.

    2. çikolata hala sıcak iken derin bir kaba alın. 4 yumurtanın sarısını, toz şekeri ve cevizi ekleyip iyice çırpın. unu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.

    3. ayrı bir kapta 4 yumurtanın beyazını çırpıp köpük haline getirin. bunu kek karışımına yavaşça ekleyerek düşük hızda karıştırın. karışıma kabartma tozunu ekleyerek aynı şekilde bir-iki kez daha karıştırın.

    4. fırını 220C'ye getirin. kek kalıbını yağlı kağıdın üzerine getirip bir daire çizin. bu kağıdı kek kalıbının tabanın yerleştirin. kalıbın kenarlarını da fırça yardımıyla ayçiçek yağı ile yağlayın. (bu sayede kekinizin tabanı dümdüz olacak.)

    5. karışımı kalıba yayıp ısınan fırında 20 dakika pişirin.

    6. kek pişerken paketin arkasına göre sosu hazırlayın. (bir paket çikolata sosu fazla gelebilir. bu yüzden bir paketten biraz az yapabilirsiniz.) sos oda sıcaklığına gelince pişen kekiniz de yeterince soğuyunca keki kalıptan çıkarıp bir tabağa ters çevirin. üzerine (kenarlardan akacak şekilde) ince bir tabaka halinde sosu yayın. üzerine çekilmiş ceviz serpip mevsim meyveleri ile süsleyin. hemen servis yapın.

    not: daire ile kalıp çizimi resmi everyday food dergisinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: