25 Aralık 2008 Perşembe

AYDIN YUVALAMA

Aslında bu lezzetli yemeği daha önce yapmıştım...Resiminiçektim ama yazmak ve yayınlamak bugüne kısmet oldu.Malum biz tam etçil bir aileyiz.Etsever bir aile olarak elbette bu yemeği çok beğendik.Kızıma da bu vitaminli ve doyurucu yemekten bol bol yedirdim ...Aslında Kayseriliyim ama değişik lezzetler denemek hoşuma gidiyor.Aydın mutfağı da ilgimi çekenbir mutfak..
malzemeler:
250 gram kıyma un karabiber, tuz haşlanmış nohut 1 soğan 1,5 kaşık salça yoğurt sarımsak kırmızı biber iki kaşık tereyağ köfteleri kızartmak için çiçek yağı
YAPILIŞI:
soğanı ince tarafıyla rendeleyin
kıymanın içine ilave edip kıymanın hacmine yakın unu koyun
tuz ve karabiberi ilave edip yapış yapış bir kıvama gelene kadar yoğurun
ellerinizi yağlayıp nohutt büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın
yuvarladığınız köftelerinizi un serpilmiş tabağa çıkarın
tabağı sallayarak her taraflarının una bulanmasını sağlayın
küçük bir tencerede bol çiçek yağıyla kızartın kızartttığınız köftelerinizi tencereye koyun içine bir koca avuç haşlanmış nohut ilave edin
1,5 kaşık salçayı ( biber salçasI) suyla karıştırıp eritin
köfteli nohutun üstünü geçecek kadar
salçalı su ilave edin
tencerenin kapağını kapatıp köfteler yumuşayacak kadar pişirin NOT= köfteler unlu olduğu için çok su çeker yumuşamadıysa biraz salçalı su daha ilave edebilirsiniz ama pişmiş hali çok sulu olmamalıdır Aydın yuvarlamasını tabağa aldıktan sonra üstüne sarımsaklı yoğurt dökün son olarak tereyağında kırmızı biberi kızdırıp üstüne dökün afiyet olsun

ARNAVUT CİĞERİ

Kurban bayaramından kalan ciğeri arnavut ciğeri yaptım.oldulkça lezzetli oldu.oğluşum,kuzuşum Burak bile afiyetle yedi:))
Malzemeler: ciğer, patates.soğan,tuz ,sumak,maydanoz Hazırlık istenirse ciğer biraz sütde bekletilebilir..daha yumuşak olur Tarifin Hazırlanışı önce patatesleri küp şeklinde soyup, kızgın , bol yağda kızartıyoruz..patesi kızarttığımız kızgın yağda unlanmış ciğeri , ateşin altını kısmadan 5 dakika pişiriyoruz..daha fazla tutarsak kuru olur..tuzunuda ciğer pişince atıyoruz..yanında garnitür olarak , sumağa ve maydonoz kıyılmış bulanmış soğan veriyoruz..afiyet olsun

MAMZANA

2 adet patlican, kozlenmis ve dogranmis 1 adet kirmizi biber, kozlenmis ve kucuk dogranmis 2 adet taze sogan, kucuk dogranmis 1 adet domates, kucuk dogranmis 2 adet carliston biber, kucuk dogranmis 3 yk maydanoz, kucuk dogranmis Tuz Karabiber Sos: 2 dis sarimsak, tuz ile dovulmus 1 kap yogurt, oda sicakliginda Uzeri icin: 1 yk sivi yag 1 tk aci kirmizi biber
Servis tabagina, kozlenmis patlicanlari yerlestirin. Uzerine kozlenmis kirmizi biber, taze sogan, domates, yesil biber ve maydanozu ilave edin. Tuz ve karabiberi serpin. En uste sarimsakli yogurdu koyun Cicek yaginda kizdirilmis kirmizi biberi yogurdun uzerinde gezdirin ve servis yapin.

PEYNİRLİ KIRMIZI BİBER SALATASI

Eşim Osman kırmızı biberi çok sever..Akşam nar gibi kızarmış fırında tavuğumun yanına bu salatayı yaptım.Umarım beğenmişsinizdir..Hatta veli günümde de bu salatayı yapsam acaba?Bence çok şık ve lezzetli oldular..
MALZEMELERİM:
8 adet kırmızıbiber 4-5 dal taze soğan 1,5 su bardağı sert beyaz peynir,rendelenmiş 1 su bardağı ceviz, irice doğranmış 1 çay kaşığı karabiber yarım çay bardağı maydanoz, kıyılmış 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Biberleri fırın telinin üzerinde altlarında bir tepsi ile diri kalacak şekilde közleyin. Bu arada soğan hariç tüm malzemeleri karıştırarak peynirli iç hazırlayın. Biberler biraz soğuduktan sonra kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyin. Peynirli içten bir tatlı kaşığı kadar alıp 3 parmağınızla sıkıştırarak biberlerin geniş kısımlarına yerleştirin. Yaprak sarması gibi sarın. Soğan dallarını kaynar suya atıp yumuşatın, ardından soğuk sudan geçirin. Tarifin Hazırlanışı Biberleri taze soğanlarla bağlayın. Üzerlerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin

BU DA BENİM KÜMBET PASTAM

MALZEMELER: 4 yumurta 1 su bardagi un 1 su bardagindan bir parmak eksik seker Yarim paket kabartma tozu 1 yemek kasigi kakao 1 paket vanilya KREMASI IÇIN: 1 litre süt 5 yemek kasigi seker 5 yemek kasigi misir nisastasi 5 yemek kasigi hindistancevizi üzeri için. çikolata sosu (istege kalmis)
Tarifin Hazırlanışı YAPILISI Keki için, yumurtayla seker köpürene kadar çirpilir,diger malzemeler katilip,35 cm çapindaki tepsiye dökülüp 175 derecede pisirilir.Kremasi için, bütün malzemeler karistirilip pisirilir,soguyunca mikserle çirpilir.Kek soguyunca ortadan iki parçaya ayrilir,yuvarlak salata kasesine,kekin bir parçasinin iç yüzü,disa gelecek sekilde kaseye yerlestirilir, fazlaliklar düzeltilir,içine krema dökülür,kekin diger parçasi üzerine kapatilir fazlaliklari kesilir,üzerine kapak kapatilir, 1 gece bekletilir,ertesi gün ters çevrilerek servis yapilir.ben üzerine çikolata sosuda döktüm.sizde arzu ederseniz dökebilirsiniz.afiyet olsun...

SEVİL'İN ÖZEL KURABİYELERİ

1 Su bardağı sıvıyağ 3 Yumurta 1 Su bardağı toz şeker 2 Çorba (yemek) kaşığı saf kakao Ceviz (göz kararı)
1 PAKET KABARTMA TOZU Un Üzeri için 2 Su bardağı şeker 2 Su bardağı su 250 gr bitter çikolata
Bütün malzemeleri karıştırın. Kurabiye hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun(kulak memesi kıvamında). Elinize küçük parçalar alarak yuvarlayın ve tepsiye dizin.150 derecelik fırında pişirin. Fırından çıkınca; pişmeye yakın ocağa koyduğunuz su ve şeker karışımını bir taşım kaynatın ve brownileri tek tek bu karışıma sıcakken batırıp çıkarın. İçinde fazla bekletmeden. Geniş bir yere alın (servis yapacağınız bir tabağa olabilir) Üzerlerine (sıcakken) bitter çikolatayı paylaştırın. Ve uzunca bir süre oda sıcaklığında bekletip servis yapın..Afiyet olsun..
püf noktaları:
İçinde kullanacağız kakao saf kakao olmalı. Normal kakaolar tadının yeterince yoğun olmasını sağlamıyor. Kahve dünyası gibi yerlerden saf kakao bulabilirsiniz.. Tepsinize yağlı kağıt serin yada yağlayın. Bir tencereye su ve şekeri koyun. Browniler pişmek üzereyken ocağın altını açın. Bitter çikolatalarıda benmari usülü (su dolu bir kabın içine, bir kap daha koyarak çikolataları içine koyup ) eritmeye başlayın.. Bu tarif bekleyince çok güzel oluyor. O yüzden bütün işlemlerini yaptıktan en az 12 saat sonra servis yapın. Gündüz ikram edecekseniz bir önceki akşamdan yapın.

SEVİL'İN EBRULİ KEKİ

MALZEMELER 3 adet yumurta (oda ısısında) 1 su bardağından 2 parmak fazla tozşeker 3/4 su bardağı mısırözü yağı 1 su bardağı süt 3 su bardağı un 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 3 yemek kaşığı kakao Tarifin Hazırlanışı Yumurtaları tozşekerle kabarıp krema gibi olana kadar çırpın. Sıvıyağı azar azar ilave edip çırpmaya devam edin. Unu kabartma tozu ve vanilya ile birlikte eleyin. Sütle unu sıra ile ilave ederek yumurtalı karışıma ilave edin. (biraz un biraz süt) Karışımın yarısı başka bir kaba ayırıp üzerine kakaoyu eleyin ve gerekirse 1-2 yemek kaşığı sütle tekrar karıştırın. Tepsinizi yağlayıp unlayın. Tepsinin ortasından başlayarak yarım bardak kadar kakaolu daha sonra sade kek karışımından dökmeye başlayın. Her seferinde ortadan dökdükçe kek yayılacak ve çizgiler oluşturacaktır. Kek hamurunun hepsini dökdükten sonra eğer tam yayılmamışsa tepsiyi hafif eğerek heryerine yayılmasını sağlayın. Kürdanla ortadan yanlara doğru çizgiler yapın. Çizgileri yaparken derine batırmadan sadece üst yüzeyden batırın. İsterseniz bir içerden dışarı bir dışardan içeri doğru çizgiler yaparak ebrularınızı oluşturabilirsiniz. 170C dereceli ısıtılmış fırında içi pişip üstü kızarana kadar pişirip ılınınca servis yapın.

DEĞİŞİK BİR PROFİTEROL

Yılbaşı yaklaşıyor:))malum...Ben de yılbaşı akşamı için değişik bir tatlı yapmak istedim..2009'a girerken tatlı yemek lazım ki bütün yıl tatlı geçsin:))bugün arkadaşımdaydım..sağolsun birbirinden güzel lezzetlerle karşıladı beni...içli köfte,bal kabaklı pasta,çikolatalı krepler,ıslak kek,patates salatası, ve de poaça vardı menüsünde...diette olduğum için fazla yiyemedim ama her lezzetten azar azar tattım.içli köftesi müthişti ama..belki ondan abartarak yemiş olabilirim:))))
gelelim yılbaşı tatlıma
Malzemeler 1 adet çikolatalı kek (hazır keklerden kullanabilirsiniz. pastaban da olabilir) 2 yemek kaşığı meyve suyu 2 çay bardağı süt 1 çay bardağı sarı kuru üzüm 1 çay bardağı ince dövülmüş fındık 2 yemek kaşığı pudra şekeri Ganaş sos için 50 gr. tereyağı 1 çay bardağı hazır krema 200 gr. bitter çikolata (isterseniz sütlü ya da beyaz çikolata da kullanabilirsiniz.) Yapılışı Keki parçalayın ve mümkün olduğu kadar ufalayın. Kek kırıntılarına meyve suyu, süt, hindistan cevizi, dövülmüş fındık, kuru üzüm ve pudra şekerini ekledikten sonra el blenderı kullanarak bu karışımı özdeşleştirin. Elinize yapışan bir tür hamur elde edeceksiniz. Biraz yoğurduktan sonra ellerinizi hafifçe ıslatıp kuruladıktan sonra (elinize yapışmaması için) ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayarak top şekli verin. Bir sos tenceresinde tereyağını eiritin ve ateşi kısıp kremayı ekleyerek karıştırın. Küçük parçalara böldüğünüz çikolataları da ilave edip kısık ateşte hızlıca karıştırarak çikolataları eritin. Çikolatalar erimeye başlayıp sos koyulaştığında ateşi kapatın ve henüz erimeyen çikolatalar tamamen eriyene kadar sosu karıştırın. Pürüzsüz ve parlak bir sos elde edeceksiniz. Sosu bir süre soğumaya bırakın. Ilık haldeyken hazırladığınız topları bu sosa bulayarak bir servis tabağına dizin ve üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. (isterseniz renkli pasta süsleme şekeri, dövülmüş fındık gibi malzemeler de kullanabilirsiniz süslemek için. İsterseniz de beyaz ikolatayı eritip sıkma torbasına doldurup en ince uç kullanarak düzensiz şeritlerle de topların üzerini süsleyebilirsiniz. Ben öyle yapacaktım ama üşendim.) Buzdolabında sos donup sertleşene kadar bekletip servis yapın.

23 Aralık 2008 Salı

KIYMALI PİZZA

Kıymalı pizzayı bu hafta yakın arkadaşım,kankam Özlem'in gününde yedim..O kadar beğendim ki eve gelip hemen tarifi uyguladım.Sonuç o kadar memnun ediciydi ki eşim saatin 11 ine rağmen markete inip bu lezzetin yanına kola aldı..İşte tarifim:
MALZEMELER:
hamuru için:
1 bardal ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya yoksa yarım paket yaş maya
1 yumurta
3 su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı erimiş margarin(ben mikrodalgada erittim)
tuz
şeker
malzemelerden pizza hamuru yapıyoruz:)))))
üstü için:
250 gr.çiğ kıyma
1 yumurta
yeşil biber
domates
tuz
malzemeleri incecik hamurun üstüne yayıyoruz...ve 170 derecede yavaş yavaş pişiriyoruz:)))))
pişince üstüne boollll kaşar rendesi eritiyoruz....

18 Aralık 2008 Perşembe

İZMİR KÖFTE

MALZEMELER:
Az yağlı kıyma(yarım kilo)
Yarım demet maydanoz
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
3_4 dilim bayat ekmek
2_3 diş sarımsak
2 adet patates
5_6 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
domates ve kırmızı biber sosu(ev yapımı)
karabiber
kimyon
tuz
HAZIRLANIŞI
Soğan sarımsak maydanoz ince ince kıyılır.ufalanmış bayat ekmekler,yumurta,tuz ve baharatlarla birlikte kıymaya ilave edilir..kıyma yoğurulur ve dinlendirilmeye bırakılır.patatesler elma dilimi gibi doğrandıktan sonra kızgın yağda biraz kızartılır ve kağıt peçetenin üzerine konulur....dinlenen kıymadan parmak şeklinde ve uzunluğunda köfteler hazırlayarak kızartılır..
köfteleri ,kızartılmış biberleri,patatesleri borcama alırız.üzerini domates dilimleriyle süsleriz.domates ve kırmızı biber sosundan 3 4 yemek kaşığı,1 yemek kaşığı salça alınıp 2 bardak sıcak suyla bi süre pişirilir.hazırladığımız sos borcama eşit gezzdirilir.180 derecede 20 dak. pişirilir..

ELMA TATLISI

Malzemeler: 2 kg. amasya elması 1,5 kg. toz şeker 2 su bardağı su 3-4 adet karanfil Renklendirmek için lohusa şekeri (miktarı arzu ettiğiniz kadar kullanabilirsiniz. Kibrit kutusu büyüklüğünde ya da sigara paketi büyüklüğünde bile olabilir. Lohusa şekeri bilmeyenler için, “kızamık şekeri “olarak da adlandırılan, eritilmiş şeker, limon suyu ve kırmızı gıda boyası kullanılarak hazırlanan, kırmızı renkte, genellikle lohusa şerbeti ve tatlı yapımında renk ve lezzet katmak amacıyla kullanılan ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bir malzemedir. Hoş bir aroması var, ama bu tatlıda öncelikle renk vermek için kullanıyoruz, bu sebeple yeterli miktarda kırmızı gıda boyası da kullanabilirsiniz.) Üzeri için kaymak Yapılışı: Elmaları yıkayıp soyduktan sonra bıçakla oyarak şeklini bozmadan çekirdeklerini çıkarın. Tencereye suyu alıp toz şekeri ilave edin. Hafif kaynamaya başladıktan sonra elmaları bütün şekilde tencereye alın ve çıkardığınız çekirdeklerini de tencereye ekleyin. Karanfil ve lohusa şekerini (ya da gıda boyasını) da ilave edip elmaların her yerinin eşit pişmesi için arada çevirerek tencerenin kapağı açık olarak kısık ateşte pişirin. Elmalar resimdeki kıvamı ve görüntüyü aldıktan sonra kevgirle tencereden çıkarıp servis tabağına dizin. Üzerine tencerede kalan şerbeti gezdirin. Oyuk kısımlarına krema torbası ya da kaşık yardımıyla kaymak yerleştirin. Servise kadar buzdolabında bekletin. Öneri ve Alternatifler: Bu tatlıyı elma yerine ayva ile yapabilirsiniz. Ayva ile yapacak olursanız ve tercih ederseniz suya az miktar karanfil ve çubuk tarçın eklemenizi özellikle tavsiye ederim. Elma ile yaparken de karanfile ek olarak tencereye bir çubuk tarçın ilave edebilirsiniz. Aroma ve hoş bir koku verir. Elma yerine armut kullanabilirsiniz, o zaman bence yeşil gıda boyası kullanın. Çok güzel ve ilginç bir görüntüsü olacaktır. İsterseniz üzerini fıstık, ceviz, fındık ya da badem tozu, kiraz şekerlemesi gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz. Kaymak yerine az miktar sütle koyu kıvamda çırpılmış krem şanti kullanabilirsiniz

FIRINDA PATLICAN DİZME

Malzemeler: 2 kilo patlıcan (benim patlıcanlarım 9 taneydi.) 500 gr. kıyma 1 yumurta 1 çay bardağı irmik 2 adet kuru soğan 2 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı pulbiber 2 tatlı kaşığı tuz Karabiber 1 tatlı kaşığı yenibahar (nane yoktu evde ben yenibahar kullandım) 2 yemek kaşığı salça 3 çay bardağı zeytinyağı 1 adet sebze suyu tableti 1 adet et suyu tableti (tamam itiraf ediyorum bu tabletler tarifte yoktu ama ben her yaptığım yemekte kullanırım bunlardan, çok lezzetli oluyor.) 2 su bardağı sıcak su Yapılışı Önce köfteyi hazırlayın. Soğanları rendeleyin ya da rondodan geçirin. Kıyma, soğan, irmik, yumurta ve baharatları karıştırıp yoğurun. Patlıcanların kabuklarını şeritler halinde soyarak aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi dilimleyin. (Tarifte anlatıldığına göre ben bu şekilde anladım.) Patlıcanların dilimleri arasına elinizle yuvarlak şekil verdiğiniz köfteleri yerleştirerek, geniş ve çok derin olmayan bir tencereye patlıcanları sıkışık bir şekilde dizin. Bu arada derin bir tavada zeytinyağı ve salçayı kavurun. 2 su bardağı sıcak suyun içinde sebze ve et suyu tabletlerini eriterek salçalı karışıma ekleyip kaynatın. Elde ettiğiniz sosu, tencereye dizdiğiniz patlıcanların üzerine gezdirin, patlıcan dizmesi oldu bu şimdi. Yemeğin üzerine ağır ve ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin ki, patlıcanlar pişerken tencerede� yer değiştirmesin. Tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte 45 dk-1 saat kadar pişirin. Patlıcanlar yumuşayıp köfteler pişip su hafif çekildiğinde yemeğiniz hazırdır. Pişirme olayını abartmayın, tencerenin dibi tutar. (Ben son anda kapattım ocağı.)

FIRINDA KABAK MÜCVER

Arkadaşlar! Aranızda kabak mücver sevmeyen var mı????!!! Yok mu? Peki kızartmayı ağır bulan ya da tercih etmeyen var mı? Var… O zaman bunu deneyin derim ben. Kek gibi oluyor, tadı çok güzel, aynı yağda kızarmış mücver tadında ama daha hafif. Malzemeler: 3 - 4 adet orta boy kabak 3 - 4 adet yeşil soğan 3 yumurta 1/2 demet maydanoz 1 + 1/4 su bardagi un 1/2 su bardagi sıvıyağ (ayçiçek) Tuz Karabiber 1/2 su bardağı beyaz peynir rendesi 1 paket kabartma tozu Üzerine serpmek için: Çörekotu Yapılışı: Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.� Kabakların kabuklarını soyup rendeleyin ve sularını sıkıp bir kaba koyun. İnce doğranmış yeşil soğanları ve maydanozu ilave edin. Ardından sıvı yağ, yumurtalar, beyaz peynir rendesi, tuz, karabiber ve en son un ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın. Yağlanmış borcama ya da kek� kalıbına� aktarıp üzerini düzeltin. Üzerine çörekotu serpiştirdikten sonra� önceden ısıttığınız 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

5 Aralık 2008 Cuma

CORNFLAKES Lİ TAVUKKK

Patatesden sonra en çok sevdiğim yemek işte... Biz bu lezzeti o kadar çok severiz ki yılbaşı menümüzde bile kesinlikle bu tavuk vardır. Şimdilik tarifini veriyorum sadece ama en kısa zamanda resmini de bulabileceksiniz.Malzemeler: Bir paket kalça kemiksiz tavuk (6 ' lı yada 8' li paketlerde) 1 paket krema 2 diş sarımsak 1 yemek kaşığı soya sosu 1 tatlı kaşığı hardal Karabiber Tuz Tavukların üzeri için sade mısır cipsi (cornfleks) yada tuzlu cipsler (panço, ruffles) Hazırlanışı: Geniş kapaklı bir kapta krema, sarımsak rendesi, isteğe göre arttırıp eksiltebileceğiniz kadar soya sosu ve hardal, tuz ve karabiberi karıştırıp tavukları da bu sosa her tarafları sosla karışıncaya kadar bulayın. Ben soya sosu ve hardal evimde bulunmadığı zamanda geri kalan malzeme ile bu tavuğu yaptığımda aynı tadı aldım yani tamamıyla bu malzemeler isteğinize ve elinizin altında bulunmasına bağlı. Tavuklar bu sosta ne kadar fazla bekletilirse o kadar çok lezzetli olduğundan en az 1 saat bekletmenizi ve sosun iyice tavuklara sinmesini sağlamalısınız. Daha sonra dilerseniz cornfleksle dilerseniz de panço cipsini tavukların üzerleri için kullanabilirsiniz. Bütün cipsler hemen hemen aynı tadı vermektedir. Kullandığınız cipsi, tavuk adedinize göre dilerseniz robotta un haline gelmeyecek kadar çekebilir yada bir poşetin içinde yumruklarınızla küçük küçük parçalar haline getirebilirsiniz. Tavukların her tarafına bu parçaların yapışmasını sağladıktan sonra borcama alıp yaklaşık 50 dakika 200 derece fırında pişiriniz. Kalça tavuk yağlı olduğundan borcama yağ koymanıza gerek yoktur. Bu tarifi tavuğun göğüs kısmından yapınca aynı lezzeti maalesef veremiyor çünkü göğüs eti oldukça kuru kalıyor. Kesinlikle en kısa sürede yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle çocuklarınız bu tarife bayılacaklar çünkü fast-foodlarda yenilen tavuklardan bile lezzetli oluyor ve tabiki çok daha sağlıklı...

MELOMOKORANA

Malzemelerim.. 3 portakal
5 yumurta
2 cup sivi yag
1 cup TEREYAĞI
1 cup seker 1 cay kasigi karanfil 2 cay kasigi tarcin 1 cay bardagi ceviz 2 yemek kasigi yemek likoru(arzu eden alkolde koyabilir) 2 corba kasigi bal 1 tatli kasigi yemek sodasi 2 tatli kasigi KABARTMA TOZU 1 portakalin rendesi 9 cup un( yada dokuz bucuk olabilir) surubu icin… 2 bardak su 2 bardakseker 2 bardak bal Yapilisi.. once portakallarimi sikip suyunu aldim ve bir portakali rendeledim buyukce bir kabin icersine yumurtalarimi ,yaglarimi,,bakin powder, karanfil, tarcin,cevizi yemek Likorunu,bali, sekeri, ve son olarak portakal suyunda erittigim yemek sodasini da portakal suyu ile ilave ettim ve unu yavas yavas yedire yedire hamur yaptim ve tepsiye kucuk kucuk kofte yapar gibi dizdim. daha sonra kizgin firinda200 dercede 20 dakika pisirdim bir taraftan baska bir tencerde 2 bardak suyu ,2 bardak sekeri,2 bardak bali kaynattim ve bir iki damla portakal suyu serbetine siktim ve firindan cikar cikmaz tatlilarim suruba batirip delikli kepce ile alt us edip cikarttim.. ve sogumadan uzerine dovulmus ceviz koydum biraktim sogumaya..

4 Aralık 2008 Perşembe

AYVA TATLISI

MALZEMELER: 6 adet orta boy ayva 2 adet yeşil elma Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası limon suyu kaymak lohusa şekeri 4,5 adet tane karanfil 10 adet sarı kayısı kurusu 1,250 gr.toz şeker HAZIRLANIŞI: Ayvaların dış kabuklarını soy.ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını oy.çekirdeklerini ayır.ayvaları limonlu suda bekletmeye bırak. Ayrı yerde elmaları ve 1 adet ayvayı hızlı bir şekilde rendele...elinle karışımı iyice öze.yayvan bir tencerenin altını aç.ayvaları diz.üstüne rendelediğin karışımı ekle.lohusa şekerini,karanfilleri,toz şekeri ve ayvanın çekirdeklerini ekle. üzerine 1 kase eritilmiş gıda boyasını ekleyip,ayvaların yarısına gelecek kadar soğuk su koyun. taşmamasına dikkat ederek pişirin. pişince servis tabağına alıp kaymak, ceviz veya antep fıstığı ile süsleyin. KAYMAK ve toz antep fıstığı ile servis yap... afiyet olsun:))))))))))

GÜL TATLISI

alzemeler:

-1 su bardağı sıvıyağ -Yarım su bardağı yoğurt -1 su bardağı irmik -1 yumurta -Yarım paket oda sıcaklığında margarin -1 paket vanilya -Yarım paket kabartmatozu -1 çorba kaşığı sirke -1 tutam tuz -Aldığı kadar un

-Çay kaşığının ucu kadar kırmızı gıda boyası

Şerbeti :

-3 su bardağı su -2,5 su bardağı şeker -Çeyrek limonun suyu

Yapılışı:

Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın. Hamurun un , kabartma tozu,gıda boyası ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştırın.Kabartma tozu , vanilyayı,gıda boyasını ve aldığı kadar unu ilave edin.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan parçalar alarak merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılır.Çay veya su bardağı ile kesilir.4 adet yuvarlak yarıları üst üste gelecek şekilde yanyana dizilir.Bunu 5 ve 6 şeklindede yapabilirsiniz..Rulo şeklinde sarılır,ikiye kesilir,tepsiye dizilir.

ortalarına cevizyada fındık yerleştirebilirsiniz.orta hararetli fırında üzerleri kızarana (20-25 dakika) kadar fırınlanır.Eğer gıda boyasını eklemeden hamurdan küçük bir parça ayırıp şekil verirseniz daha iyi olur çünkü renkli hamurda tatlının pişip pişmediği anlaşılamıyor..Şerbetini üzerine dökün. Tatlıların şerbeti iyi çekmesi için alt üst cevirerek şerbeti iyice cekmesi saglanır.

KAR TOPLARI (RAFFAELLO)

MALZEMELER: 3 ile 4 su bardağı arası hindistan cevizi -1 su bardağı süttozu -3/4 su bardağı toz şeker -200 ml çiğ krema

-İçine fındık(tercihen)

YAPILIŞI:

Hepsi karıştırılıp yoğrulur,eğer katılaşmıyorsa biraz daha hindistan cevizi eklenerek kıvam tutturulur..Çok fazla da katı olmasın ki dolabta da durup katılaşacağı için sert olabilir.. İçine birer fındık tanesi konulurak minik yuvarlaklar yapılıp hindistan cevizine bulanır. Katılaşması için buzdolabında muhafaza edilir. İstenirse küçük kağıt kalıplarda servis yapılır istenirse de kürdanla.Afiyet olsun...

NOT:Cıvık olduğunu hissederseniz ,içine biraz daha h.cevizi katabilirsiniz.Süt tuzu yerine kahve kreması da olur:)önce 3 su bardağı hindistan cevizi ile deneyin.

2 Aralık 2008 Salı

HALLEYLİ PASTA

Bayramın yaklaşyığı şu günlerde eminim her evde yavaş yavaş bayram hazırlıkları başlamıştır…Herkese iyi bir hafta ve kolaylıklar diliyorum…Bu halleyli pastanın tarifini bir gazete ekinde okumuştum, yapmayıda çok uzun zamandır planlasamda geçen hafta yapma fırsatını ancak bulabildim… Malzemeler: 2 poşet krem şanti 10 adet halley 12 ader petibör bisküvi 1 çay bardağı hindistancevizi damla çikolata Çikolatalı sos için: 2 bardak süt 7 yemek kaşığı şeker 3 yemek kaşığı kakao 1 yemek kaşığı bugday nişastası Hazırlanışı: iki poşet krem şantiyi 2 su bardağı süt ile hazırlıyoruz içerisine 4 böldüğümüz halleyleri, ufaladığımız petibör bisküvileri ,damla çikolatayı ve hindistancevizini ilave ederek iyice karıştırıyoruz karışımı kare borcama koyarak üzerini düzleştiriyoruz ve bozdolabına koyuyoruz yarım saat sonra çikolata sosu için gereken malzemeleri bir tencereye alarak sürekli karıştırmak süreti ile pişiriyoruz buzdolabındaki pastayı çıkararak çikolata sosu üzerine döktükten sonra hinsitancevizi serperek süslüyoruz.Tekrar buzdolabına koyarak en az 4-5 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapıyoruz..

1 Aralık 2008 Pazartesi

LEZZETLİ TRUFFLAR

TRUFF 1.TARİF Bu tariften 24 adet truffe çıkıyor... MALZEMELER: _7 adet fındıklı kakaolu eti top kek ( evde artmış kek, pasta taban kek, her türlü kek ile olabilir) _80 gr.lık 3 adet bitter çikolata ( 1 tanesi sütlü olabilir) _3 yemek kaşığı sıvı krema veya süt (tikveşli kutu kreması kullandım) _3-4 yemek kaşığı pudra şekeri isteğe bağlı olarak içine ; fındık, ceviz, üzüm, antep fıstığı vb.( ben sade yaptım) Süsleme için: granül çikolata, süs şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık, kakao vb. Yapılışı: Kekler ufalanır.Çikolatalar benmari usulü ( buhar üzerinde) eritilir, keke eklenir, süt ve pudra şekeri de ilave edilerek ( içine konulmak istenen malzeme bu aşama da konur..içine istediğiniz şeyi ekleyebilirsiniz.tamamen yaratıcılığınıza bağlı:)) homojen bir karışım olana kadar karıştırılır.Karışımdan toplar yapılır, istenilen süs malzemesine bulanır ve küçük boy muffin kağıtlarına konur.Buzdolabında sertleşene kadar bekletilip servis yapılır.Buzdolabında muhafaza edilmeli, oda sıcaklığında fazla bırakılmamalıdır, kıvamı bozulur. Hatta karışımı top haline getirmeden de buzdolabında bekletirseniz daha kolay yuvarlarsınız... TRUF 2.TARİF(OKTAY USTADAN)
MALZEMELER: 2 su b.kek kırıntısı
yarım su b.krema
1 su b.eritilmiş çikolata
kırılmış veya rondodan geçmiş fındık parçaları
çekirdekleri alınmış vişne
HAZIRLANIŞI: 2 Su bardağı kek kırıntısı karıştırma kabına alınır.üzerine yarım su bardağı krema eklenir.iyice karıştırılır.diğer taraftan çikolata benmari usuluyle ya da mikrodalga fırında eritilir.karıştırma kabına alınır.iyice yoğrulunca buzdolabında bir süre bekletilir.soğuyunca dolaptan çıkarılıp küçük küçük koparılır. İçine vişne koyularak yuvarlanır.daha sonra kırılmış fındığa bulanır.