28 Ekim 2008 Salı

FIRINDA MENEMEN

MALZEMELER: DomatesBiberSucukZeytinyağıYumurtatuz karabiber pulbiber az kekikKaşar rendesi YAPILIŞI:Yağda ince doğranmış biberleri ve küp doğranmış sucukları pişiriyoruz.Daha sonra kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ilave edip,domatesler eriyene kadar pişiriyoruz.içerisine yumurtaları kırıp bir kez çevirip baharatlarını koyup borcama alıyoruz üzerine kaşar rendeliyoruz.Fırında 180 derece ısıda kaşarlar eriyinceye kadar durduruyoruz.Kaşarlar eridiğinde yumurtalarda pişmiş oluyor.

Oktay ustadan muhallebili kurabiye

süper tarif Oktay Ustanın yeşil elma programından..... MALZEMELER:3.5 su bardagi un 1 paket margarin(oda sicakliginda) 1 paket kabartma tozu 3 kasik yogurt muhallebisi: 1.5 su bardagi sut 2 kasik misir nisastasi 1 paket vanilya 6 kasik toz seker 1 yumurta sarisi YAPILIŞI: Uunu kaba aliyoruz.kabartma tozunu yogurdu ve margarini ekliyoruz.kulak memesi yumusakliginda yoguruyoruz..bu hamurun iki saat dolapta dinlenmesi gerekiyor. Muhallebisi: sutu tencereye alip nisastayi ekliyoruz.toz sekeri 1 paket vanilyayive yumurtanin sarisini ekliyoruz.atese kyomadan telle karistiriyoruz..yanliz yumurtanin sarisini sutle biraz acipta karistirmak daha iyi..atese alip karistirarak pisirip pogaca icine koyulan lor kivami aliyor bu karisim... atesten inince kendi kendine sertlesiyor zaten. .tepsiyi yaglayip unluyoruz.hamuru elde acip icine muhallebi koyuyoruz.pogaca seklinde kapatiyoruz. tepsiye diziyoruz.uzerine pudra sekeri ve istenirse ceviz koyuyoruz.onceden iice isinmis firinda 10 dakika pisiriyoruz.kurabiyeler beyaz kalacak sekilde..kolay gelsin

HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK

MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 s.b. toz şeker
1 paket vanilya
3 kahve fincanı un
1 çay bardağı fındık kırığı
½ paket kabartma tozu
SOSU İÇİN;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı hindistan cevizi
2 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
½ su bardağı süt
*YAPILIŞI:Yumurta ve şekerikıvam alıncaya kadar yaklaşık 5 dk çırpıyoruz,içerisine sırasıyla vanilya ,un ve kabartma tozunu ekliyoruz,karıştırdıktan sonra son olarak fındık kırıklarını ekleyip hafifce karıştırıyor ve kelepçeli düz kalıbımıza döküyoruz,tabi kalıbımızı bolca yağlamayı unutmuyoruz:) 175 c fırında 40 dk pişiriyoruz.Kekimiz pişerken diğer tarafta yumurtaları çırpıyoruz iyice toz şekeri,sıvıyağı,sütü,hindistan cevizini ekleyip iyice karıştırıyoruz.Pişmiş kekimizi fırından alıyoruz ve karışımı üzerine döküyoruz üzeri kızarana dek pişiriyoruz.Afiyet olsun.

ETİMEKLİ PROFİTEROL

Prefiterol tadını sevenler ancak pratik olsun diyenler için gerçeğini aratmayacak kadar lezzetli bir tarif.
MALZEMELER;
1 kg süt
1 s.b. şeker
1 s.b. un
1 kaşık tereyağı
1 paket kremşanti
hazırlamak için 1 bardaktan az süt
1 paket tuzsuz etimek
1 paket dr. oetker çikolata sosu
hazırlamak için
1 bardak süt+1 bardak su
fındık,badem
YAPILIŞI;Süt,un şeker karıştırılır,pişirilir,ılınınca içine 1 kaşık tereyağ eklenir soğumaya bırakılır,kremşanti bir bardaktan az süt ile hazırlanır muhallebiye eklenir,karıştırılır,ıslatılmış borcama iri olarak kırdığımız etimekleri diziyoruz,üzerine muhallebiyi döküyoruz,çikolata sosunu 1 bardak süt + 1 bardak su ile hazırlıyoruz ve muhallebinin üzerine döküyoruz,fındık ve badem serpiyoruz.Soğuduktan sonra servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

ÇİKOLATA TOPLARI

Bir paket çikolatalı cremole Üç paket çikolatalı Ülker piknik bisküvi Arzuya ve bulunurluğa göre damla çikolata, kuru üzüm vs. Ve dışına Hindistan cevizi Hafif ve kolay ve de şık bir tatlı tavsiye ederim

23 Ekim 2008 Perşembe

PATATES ÇANAKLARI

Bugün ki iftar daveti için yapmış kardeşim tadına ve görüntüsüne herkes bayıldı mutlaka deneyin derim. Malzemeler: 4-5 adet haşlanmış patates 1 adet havuç ince rendelenmiş 5-6 dal maydanoz ince doğranmış 1 kase yoğurt 1 yemek kaşığı mayonez 2 diş sarımsak (rendelenmiş) limon suyu, sıvıyağ tuz, karabiber Yapılışı: Haşlanmış patatesleri iyice ezip püre haline getirin içine havuç rendesi ve maydanozları ilave edin. Karışıma sıvıyağ,limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın sonra parmağınızla ortasını oyun ve servis tabağına yerleştirin. Yoğurt, mayonez ve sarımsakları iyice karıştırın, kaşık veya sıkması torbası yardımıyla patates çanaklarının oyuklarına doldurun. Kırmızı biber ile süsleyin ve servis yapın.
NOT:İÇİNE RUS SALATASI DA KOYABİLİRSİNİZ...BEN BÖYLE DE DENEDİM!!

HAVUÇ TOPLARI

Kimileri havuç ve tatlı ikisi bir arada nasıl olur diye düşünebilir ancak yerken çok önyargılı olduğunu anlayacaktır. Ayrıca söylemediğiniz takdirde içinde havuç olduğunu kimse anlamıyor. Cezerye severler için ise biçilmiş kaftan. Malzemeler: 5 adet orta boy havuç yarım su bardğı süt 1 su bardağı toz şeker 1.5 paket pöti bör bisküvi 1 su bardağı fındık kırığı hindistan ceviziHazırlanışı: Havuçlar rendenin ince tarafında rendelenir. Havuç rendesini tencereye alalım üzerine şeker ve sütü ilave ederek havuçlar suyunu çekene kadar pişirelim. Havuçlar ılınana kadar bisküvileri rondoda veya elimizle ufalayalım. Bir kap içine bisküvileri, fındıkları ve havuçları alıp iyice yoğuralım ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım ve hindistan cevizine bulayalım. (Dilerseniz kürdanlar batırarak servis edebilirsiniz.)DIV>

AĞLAYAN PASTA

PANDİSPANYASI İÇİN MALZEMELER: 4 yumurta 3 kahve fincanı un 3 kahve fincanı şeker 1 çay bardağı süt pişir... 5 dk dinlendir 2 su bardağı süt ekle...SON YARIM BARDAĞI DİKKATLİ KOY!!! ŞANTİSİ: 2 paket şanti....üzerine döşe.. çikolata sosunu şantiye gezdir... fındıkla süsle..

21 Ekim 2008 Salı

PASTANE AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER: hamuru:1 paket yumuşak margarin -1 yumurta -3 kaşık şeker -1/2 bardak su -1 paket maya -1/2 kaşık tuz -1 tatlı kaşığı mahlep - 1 vanilya - un iç harcı: 1 bardak döğülmüş ceviz -1/2 bardak pudra şekeri -1 çay bardağı izmir üzümü -1 kahve fincanı süt -1 yumurta akı -1 kaşık galeta unu -1 portakal kabuğu rende -3 kaşık kakao -tarçın ve mutlaka yeni bahar 1 paket vanilya yapılışı: hamuru yoğur.hiç beklemeden bezelere ayır.iri ceviz büyüklüğünde...her bezeyi uzun oval şekilde aç .iç harcını içine tam ortasına boylu boyunca koy.yanlarda kalan hamuru yukarı doğru kaldır ve birleştir sonra hamuru elinle biraz yuvarla ve ay şekli ver...üzerlerine yumurta sarısı sür... çatalın ucu ile çizik yap..istersen file badem de serp doğru fırına ...fazla olduğu için ben yarısını derin dondurucuya piştikten sonrada koyuyorum hiç bir şey olmuyor...o kadar nefis kokuyor ve o kadar lezzetliki tadına doyamıyacaksınız...kolay gelsin...

DOMATES ÇORBASI

MALZEMELER: 2 dolu yemek kaşığı tereyağı VEYA sıvıyağ 2 dolu yemek kaşığı un 1 orta boy kuru soğan (isteğe bağlı) 5 adet orta boy domates (kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış) 1 dolu yemek kaşığı domates salçası 5 su bardağı su 2 yemek kaşığı süt Tuz, karabiber, tatlı kırmızı biber, pulbiber Üzeri için kaşar peyniri rendesi ve kruton Yapılışı: Tencerede tereyağını kızdırıp unu kavurun. İnce kıyılmış soğanları ilave edip kavurmaya devam edin. Salça ve domatesleri de ekleyip karıştırarak tekrar kavurmaya devam edin. Suyu ve sütü ekleyip karıştırın ve kaynayana kadar arada karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve çorbayı el blenderından geçirerek pürüzsüzleştirin. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve pulbiber ilave edip kısık ateşte 15 - 20 dakika daha pişirin. Servis tabağına alıp üzerine bol miktarda kaşar peyniri rendesi ve isterseniz kruton ilave edip servis yapın

NESQUİKLİ TOPLAR

MALZEMELER: 1 paket (175gr) pötibör bisküvi, un haline getirilmiş 125gr tereyağı, eritilmiş 100 gr hindistan cevizi 1 su bardağı ceviz içi, dövülmüş 3 yemek kaşığı toz nesquik 1 su bardağı süt 3 yemek kaşığı pudra şekeri ayrıca topları bulamak için 30 gr hindistan cevizi Hazırlanması: Topları bulayacağınız hindistan cevizi haricindeki tüm malzemeyi iyice karıştırın. Karışımı biraz katılaşması için buzdolabında bekletin. Katılaşan karışımdan parçalar alıp top şekli verin ve hindistan cevizine bulayın. (Ben bir kısmını da susama buladım.

MİSKET KÖFTE

malzemeler: harcı için yarım kg köftelik, iki kere çekilmiş yağsız kıyma 2 dilim kepek ekmeğinin içi, ufalanmış 3 yemek kaşığı sızma zeytrinyağı 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı pulbiber (arzuya göre) 1 yumurta 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay bardağı ince doğranmış maydanoz ayrıca 1,5 su bardağı ayçiçek yağı 2 baş kuru soğan 1 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz hazırlanması: 1. köfte harcı için gereken malzemelri iyice yoğurun. harcı buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra (10-15 dk.) harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar koarıp yuvarlayın ve bir tepsinin üzerine dizin. (eğer hemen kullanmayacaksanız tepsinin üzerine streç geçirip bu halde buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz.) 2. köfteleri içleri pişene kadar arada kevgirle çevirerek kızartın. servis yaparken kuru soğanları halka halka doğrayıp 1 tatlı kaşığı tuz ile öldürün. 10 dk. sonra soğanları yıkayın, sıkıp kenara alın. 3. 1 su bardağı kıyılmış maydanozun yarısını servis tabağına serpin. üzerine köfteleri yerleştirin. kalan maydanozu soğanlarla karıştırıp köftelerin üzerine yayın.

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

malzemeler: köfte harcı: yarım kg kıyma 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber yarım demet maydanoz, doğranmış 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 diş sarımsak, dövülmüş yarım tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı kekik 1 yumurta diğer malzemeler: yarım çay bardağı zeytinyağı 5 patates 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 6-7 sivribiber 3 domates yarım çay bardağı kaynar su hazırlanması: 1. köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. bu harcı bir gece buzdolabında bekletin. 2. fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın. 3. sivri biberleri ikiye bölün. içlerini çıkartıp patateslerin üzerine yerleştirin. domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin. 4. en üste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin. yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabına gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatıp 250C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.

ETLİ LAHANA SARMASI

Lahana Nasıl Sarılır başlıklı yazıya gitmek için burayı tıklayabilirsiniz. malzemeler: 1 adet orta boy lahana içi: 300g kıyma 4 büyük baş kuru soğan yarım demet maydanoz 1 su bardağı pirinç yarım yemek kaşığı domates salçası tuz karabiber 1 çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı nane ayrıca: yarım çay bardağı zeytinyağı yarım yemek kaşığı domates salçası kaynamış su hazırlanması: 1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın. 2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın. 3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor- 4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)

İTALYAN SALATA

Bu tarifi uzun zaman önce Oktay Usta'da izledim.
Gerçekten oldukça lezzetli ve evde bulunan basit malzemelerle yapılıyor.
MALZEMELER:
50 gr kaşar peyniri
150 gr salam (jülyen doğranmış)
1 çay bardağı konserve mısır
1 çay bardağı mayonez
1 çorba kaşığı yoğurt
7 adet kornişon turşu
1 tutam maydanoz
tuz
HAZIRLANIŞI:
Malzemeler jülyen veya küp şeklinde bir kaba doğranıp iyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır. Konserve mantar taneleriyle süsleyebilirsiniz.

20 Ekim 2008 Pazartesi

KAYISILI KURABİYE

kurabiye için gereken malzemeler;
1 su bardağı ufak ufak doğranmış kuru kayısı (şekerpare),
5 yemek kaşığı pudra şekeri,
1 paket margarin (oda sıcaklığında),
3 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
2 yumurta ve hindistan cevizi.
HAZIRLANIŞI:
önce margarini, yumurtaların sarılarını ve kayısıları karıştırdım. pudra şekerini eleyip biraz daha karıştırdım. en son da unu ve kabartma tozunu eleyip hamur yaptım. düşündüğümden daha güzel bir hamur oldu. hamurdan parçalar alıp yuvarladım, hafifçe bastırıp kurabiye şekli verdim. (bu arada fırını 180C'ye getirdim.) kurabiyeleri önce yumurta akına sonra da hindistan cevizine batırıp yağlanmış tepsiye yerleştirdim. fırında üzeri kızarana kadar pişirdim...

18 Ekim 2008 Cumartesi

MOZAİK PASTA

Malzemeler 1 Paket Beyaz Çikolata Sosu 2,5 Su Bardağı Süt 1/2 Paket Kakaolu Pötibör Bisküvi 1/2 Paket Sade Pötibör Bisküvi 1/2 Su Bardağı İri Çekilmiş Ceviz yada Fındık 6-7 Adet Kuru Kayısı 6-7 Adet Kuru İncir 1/2 Su Bardağı Damla Çikolata Yapılışı Çikolata sosunu, 2,5 su bardağı süt ile paketin üzerindeki tarife göre pişirin. Ben her zamanki gibi mikrodalga fırında pişirdim. Sos ılınınca tüm malzemeleri katın ve karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir borcama veya pasta kalıbına dökün. 1 saat kadar buzlukta, 3-4 saat kadarda buzdolabında bekletip servis yapın. NOT 1: Bisküvileri, altına tepsi koyduğunuz bir makarna süzgecine kırın. Böylelikle tozunun akmasını sağlayın, bu şekilde pasta daha farklı bir kıvamda ve içinde bisküvi parçaları olan dondurma yiyormuşsunuz gibi oluyor. NOT 2: Pastayı fındık ile yapacaksanız, fındığı (rengi kahveye dönünceye kadar) iyice kavurun. Bu şekilde içinde nutella varmış gibi bir lezzeti oluyor, ben çok fazla kavurduğum için üzüldüğüm bir kavanoz fındığı bu şekilde pasta ve kurabiyelerde kullandım, sonuç hep çok iyi oldu, artık özellikle çok kavuruyorum. NOT 3: Kuru kayısı ve incirleri pastaya eklemeden önce mutlaka yarım saat ılık suda bekletin. NOT 4: Bisküvi miktarı gözünüze az görünürse bir miktar arttırın, çünkü çikolata sosu puding gibi katılaşmıyor.

HAMSİ BUĞULAMA

Malzemeler: 1 kg hamsi 2 adet yeşilbiber 1 adet kırmızı etli biber 2 diş sarımsak 2 adet kuru soğan 2 adet limon Maydanoz Tatlı kaşığı iri çekilmiş karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber 1,5 tatlı kaşığı tuz 1/2 kahve fincanı kadar zeytinyağı Yapılışı: Hamsiler ayıklanıp yıkanır ve süzülmeye bırakılır.10 dakika kadar süzüldükten sonra genişçe bir kaba alınır. Soğan temizlenip halka halka doğranır. Biberler doğranır. Limonun biri balığa sıkılır. Baharatlar ve tuz atılır. Zeytinyağı ilave edilir ve balıklar ezilmeden hafifçe malzemelerle karıştırılır. Yanmaz genişçe bir teflon tencereye yayılarak konur. Kalan limon üzerine halka halka doğranır. Ocak yakılır. Harlı ateşte ısıtılır ve ocak orta ateşe alınarak 15-20 dakika kadar pişirilir. Su katılmaz. Pişene yakın maydanoz ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Saldığı suyu tam çekmez ise ocak harlı ateşe alınır kapak hafif aralanır. Afiyet olsun.
NOT:isterseniz fırınsda da pişirirebilirsiniz..

ANTAKYANIN MEŞHUR SİNİ KEBABI

MALZEMELER: tepsinin büyüklüğüne göre 500 gr kuzu kıyma(BEN DANA ETİNİ TERCİH EDİYORUM) 1 adet kuru soğan 4-5 diş sarımsak 1 adet kırmızı biber bir demet maydanoz tuz ,karabiber,domates salçası,pul biber, ÜZERİ İÇİN: 2 adet domates 2 adet yeşil biber 2 adet patates SOSU İÇİN: bir yemek kaşığı domates salçası ve yarım bardak su

HUMUS

Humus:Malzemeler: 1.5 bardak nohut yarım bardak tahin yarım bardak zeytinyağı 3 çay kaşığı kırmızı biber 4-5 diş sarımsak 3 limon tuz üzeri için zeytin, turşu, maydanoz Hazırlanması: Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. İyice haşlanıp kabukları alınır. Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür. Porselen bir kaseye alınıp tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber, tuz konur. Azar azar zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir. Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir. (ben pulbiberi yağla kızdırdım, içine biraz fıstık ekleyip humus'un üzerine gezdirdim.)

GÜL TATLISI

MALZEMELER:
250gr margarin veya tereyag[yumusak]
1su bardagi siviyag
1su bardagi yogurt
1su bardagi irmik
1yemek kasigi sirke
1 paket kabartma tozu
aldigi kadar un
surubu:
6su bardagi toz seker
6su bardagi su
3-4 damla limon suyu
karistirilip kaynatilir.
malzemelerin hepsi karistirilip yumusak bir hamur hazirlanir
3-4mm inceliginde acilip cay bardagi ile kesilir
4 yuvarlak sirt sirta konup rulo sarilir ortadan kesilir tepsiye dizilir
onceden isitilmis firinda 180 derecede pisirilir
firindan cikinca soguk surup dokulur
not bu olcuden iki firin tepsisi oluyor.içine kırmızı gıda boyası ve gül suyu ekleyebilirsiniz:)veee üzerlerine tam ortasından birer fındık tanesi:P

SEBZELİ KARIŞIK SALATA

Malzemeler: 3 kabak 3 havuç 1 kavanoz közlenmiş kırmızıbiber 1 kavanoz mantar 1 kutu mısır dereotu 250 gr turşulu zeytin istenirse fırınlanmış küp lavaş ekmeği Sosu: 3 kaşık mayonez 3 kaşık yoğurt 1 limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker zeytinyağı 2 diş sarımsak tuz 1 kaşık nane Hazırlanması: Kabak ve havucu kibrit çöpü gibi doğrayıp az sıvıyağda ayrı ayrı soteleyin. Diğer malzemeleri doğrayıp sotelenmiş sebzelerle karıştırın. Sos mazlemelerini karıştırıp salatanın üzerine dökün.

SEMİZ OTLU PATATES SALATA

Malzemeler: 1 tavuk göğsü 1 demet semizotu 200 gr biberli zeytin 200 gr kornişon turşu 5 tane patates 200 gr mısır Sosu: 3 kaşık yoğurt 2 kaşık zeytinyağı 1 kaşık mayonez 1 tatlı kaşığı hardal 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı nane Hazırlanması: Patatesi ve tavuğu haşlayıp küp küp doğrayın. Turşuyu ve zeytini ince dograyın, semizotunu küçük parçalara ayırın. Bütün malzemeyi karıştırın. Sos malzemelerini mikserle çırpıp servis yapılacağı zaman salatanın üzerine dökün.

oktay ustadan CEVİZLİ AÇMA(YORUMLAR GÜZEL DİYOR AMA BEN YAPMADIM)

Malzemeler : 4 su b.un 1 p.kuru maya 2 çorba k.toz şeker 1 tatlı k.tuz yarım çay b.sıvıyağ 1 su b.süt 2 yumurta aldığı kadar ılık su İç harcı için: 2 çorba k.tereyağı 1 su b.ceviz Hazırlanışı : Karıştırma kabına 4 su bardağı unu alın.Unun üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.1 adet yumurtanın tamamnı diğer yumurtanın sadece sarısını ilave edin.Unun ortasına 1 paket kuru maya ilave edin.Kuru mayanın üzerine yarım çay bardağı sıvıvıyağ Daha sonra üzerine ılık su ilave edip hamuru iyice yoğurun.Hamuru bir süre bekletin.Daha sonra hamurdan bezelere bölün.Bezeleri merdane ile açın.Açtığınızn hamurların içine tereyağı sürüp hamuru elinizle inceltin.Hamurun içine ceviz parçaları ekleyin.Hamuru ilk önce rolu yapın. Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayın.Rulo hamuru bir ucundan başlayarak tutarak uç kısımlarını birleştirp açma şekli verin.Cevizli açmaları fırın tepsisine dizin.Açmaların üzerine yumurta sarısı sürün.Yumurtanın üzerine susam serpin.Hamurun mayalanması için 30 dakika mayalanması içi baklatin.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

16 Ekim 2008 Perşembe

TAHİNLİ AÇMA

Malzemeler:1,5 küçük su bardağı ılık süt Yarım paket yuvamaya Bir tutam tuz 2 tatlı kaşığı şeker Yarım paket yumuşatılmış margarin 1 su bardağı tahin un HAZIRLANMASI: Maya ılık süt ile ezildikten sonra sıvıyağ tuz un ve şekeri de ilave edip yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamur 8 bezeye ayrılıp herbiri servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezeler üstüste konurken aralarına yumuşatılmış olan margarinin ve tahinin tamamı eşit ölçülerde yayılır. Sadece en üstte kalan hamura oklava yapışmasın diye margarin ve tahin sürülmez. Oklava ile fırın tepsisi büyüklüğünde yuvarlak şekilde açılır. Açarken çok az miktarda un kullanılabilir . Daha sonra bu yuvarlak, ince üçgen dilimler halinde kesip sigara böreği sarar gibi sarılır. (Dilimlerin enlerinin çok geniş olmamasına dikkat etmeli çünkü çok kabarıyor.) Fırın tepsisine dizdikten sonra üstüne yumurta sarısı sürüp susam serpilir. Ilık ortamda 20 dakika kadar mayalandırdıktan sonra 175 derecede pişirilir.

YUMURTALI YEŞİL FASÜLYE KAVURMASI

taze fasulyeleri az su ve tuzla bir de domates doğrayarak haşlıyorsunuz.Ayrı tavada soğanı kavurup fasulyeleri ekleyip biraz kavurup yumurtaları kırıyorsunuz. Biz yumurtaları karıştırarak pişiriyoruz. Tavsiye ederim..

PETULA

MALZEMELER: 2 KABAK, 1 SU BARDAĞI SÜT, 1 YUMURTA, 1 PAKET KABARTMA TOZU, ALDIĞI KADAR UN, TUZ. İSTEĞE BAĞLI OLARAK KURU NANE, MAYDANOZ V,S. YAPILIŞI: KABAKLARI RENDELİYORUZ DİĞER MALZEMELERİ DE EKLEYİP MÜCVER KIVAMINA GETİRİYORUZ. TEK FARK BUNU 1 SAAT BEKLETİYORUZ BU ŞEKİLDE. ONDAN SONRA MÜCVER GİBİ KIZARTIP SERVİS YAPIYORUZ. BÖREK TARZI PUF PUF BİRŞEY OLUYOR. PATATESLE, PEYNİRLE DE YAPABİLİRSİNİZ.

YUMURTALI ISPANAK

MALZEMELER:
1 soğan, 250 veya 300gr kıyma, 1 kg ıspanak, 3 yumurta, tuz, pulbiber
YAPILIŞI:
Soğanla kıymayı kavur, pulbiber ekle. Kıyma pişince doğradığın ıspanakları ilave et. Ispanaklar sönünce tuzunu ilave et. Çukur açıp yumurtaları kır, altını kısıp kapağını kapat ve sarılarının tamamen pişmesini sağla. Bir de ekliyor, kendin yiyeceksen yumurtaları şimdiden kırma, sade ye. Akşam beraber yiyeceğiniz zaman kır, yumurtaları yemeden hemen önce pişirirsen daha lezzetli olur..."*

PİZZA HAMURU

1 bardak yogurt
1 sivi yag
1 maya
2 yumurta beyazi
1,5 bardak ilik su
1 kahve kasiki toz seker
aldigi kadar un ve tuz
PÜF NOKTALARI:
Domates kullanacak iseniz küp halinde kesip çıkan suyu kullanmayın …
Salam ve Mantar herzaman aranan Pizza çeşididir.Sıralama Genelde Şu şekildedirHamur==> sos==> kaşar peyniri==> Salam==> Mantar==> Kaşar Peyniri
pizza hamurunu nekadar dinlediriseniz okadar iyi olur bide pizza hamurunun üstüne sürmek için rende domates biraz sıvıyağ dövülmüş sarımsak ve kekiği karıştırıp sürünce çok güzel oluyor
sosu:kekik,nane,sarimsak ezilmis,tuz,seker,sivi yag,su,salca
gayet yumusak yugrulacak,yani ele yapismasi lazim.mayalandiktan sonra yagli tepsiye malzemeleri üzerine dizdikten sonra 15 dk,dinlendirdikten sonra firina.

15 Ekim 2008 Çarşamba

GALETA UNLU POAÇA

2 yumurta,*1 paket tereyağı( 250 gr ve oda sıcaklığında )*1 su bardağı zeytinyağı,*1 su bardağı yoğurt,*2 paket kabartma tozu,*tuz*250 gr peyaz peynir ( rendelenmiş olacak )*Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında olup, fazla sert olmamalı)*Üstü için yeterince galeta unuHazırlanışı;Tüm malzeme karıştırılarak güzelce yoğurulur. Rendelenmiş peynir en son hamura katılarak, hamurla iyice karışması sağlanır. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınıp, yuvarlanır ve üst kısımları galeta ununa bulanır. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun.Not;Bu poğaçayı okullar henüz kapanmamaışken yapmıştım. Diğer poğaçalardan farkı peynirin hamurun ortasına konmayıp, tamamına karıştırılıyor olması. Böylece peynir sevmeyen çocuklar dahi hamurun içinde anlamadan yiyebiliyorlarmış.

14 Ekim 2008 Salı

POAÇA İÇLERİ

Poğaça İç Malzemeleri: 1. Ispanaklı İç: 300 gr ıspanak yaprağı ,2 çorba kaşığı domates püresi, 200 gr beyaz peynir, karabiber, kırmızı toz biber.Ispanak yaprakları domates püresi ile suyunu çekene kadar pişirilir. Peynir ve baharatla karıştırılır .2. Peynirli İç: 350 gr beyaz peynir,1 yumurta beyazı, 6-7 dal maydanoz, kırmızı toz biber .Beyaz peynir ezilerek ince , yumurta beyazı, doğranmış maydanoz ve biberle karıştırılır. 3.Patatesli İç: 4-5 adet haşlanmış patates, 1 adet küçük soğan,2 çorba kaşığı zeytinyağı, kırmızı pul biber, karabiber.Haşlanmış patatesler ezilerek zeytinyağında pişirilen soğan ve baharatlarla karıştırılır. 4.Biber Salçalı İç: Ev yapımı acı biber salçası. 5.Kıymalı İç: 300 gr yağsız kıyma, 1 adet soğan, karabiber.Kıyma soğanla birlikte suyunu çekene kadar pişirilir, karabiber karıştırılır .6.Kaşar Peynirli İç: 300 gr kaşar peyniri rendesi. 7.Zeytinli İç: Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri veya zeytin ezmesini kullanabilirsiniz.

SODALI PEYNİRLİ BÖREK

TV'deki sabah programlarından birinde gördüğüm bu tarifi hemen not etmiş, bayram sonrası gelen misafirlere bu tarifi yapmaya karar vermiştim. O gün herkes bu böreği çok beğendi. Hatta kayınvalidem bugün gelecek misafirleri için böreğin tarifini isteyince gerçekten beğenildinden emin oldum.
Malzemesi
3 yufka
İçi için
100 gr beyaz peynir1 su bardağı kaşar rendesiYarım demet kıyılmış maydonoz veya dereotu
Sosu için
3 yumurta1 çay bardağı sıvıyağ1 şişe soda
Yapılışı
3 yufkayı üst üste koyup 4 eşit parçaya bölün. Toplam 12 eşit üçgen parça elde edeceksiniz. Her bir parçanın geniş kısmına hazırladığınız içten serpin ve geniş kenarın 2 ucunu hafifçe içe kıvırarak (peynirlerin tepsiye konulurken uçlardan dökülmemesi için) rulo yapın. Yağlanmış kare ya da diktörgen fırın tepsisine her bir ruloyu yan yana, biraz sıkıştırarak dizin. Tüm parçaları bu şekilde dizdikten sonra çatalla çırptığınız 3 yumurtaya bir çay bardağı sıvıyağ ve bir şişe soda ilave edin. Bu sosu tepsideki yufkaların üzerine dökün. Buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...

PATATESLİ OMLET selin çağlayan.comdan

Malzemeler 6 adet çok minik küpler halinde kesilmiş küçük patates (tatlı patateslerle yaptım ben) 3 adet tatlı yeşil biber (ince doğranmış) 1/2 su bardağı 15 dakika sıcak suda bekletilip fazla suyu sıkılmış ve minik dilimlenmiş kurutulmuş domates 100 gr. ufalanmış beyaz peynir 100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri 1/2 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş siyah zeytin 5-6 adet küçük doğranmış salam 1/2 demet ince kıyılmış taze soğan 1/2 demet ince kıyılmış dereotu 1/2 demet ince kıyılmış maydonoz 6 yumurta 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kimyon 1� çay bardağı sıvı yağ Yapılışı Başlamadan önce tüm malzemeleri hazırlayıp ayrı kaplara koyun. Sıvıyağı derin bir tavaya alıp kızdırın ve patatesleri güzelce kızartın. Patatesler kızardığında yeşil biber ve taze soğanları ekleyerek biraz kavurun. Yumurtaların sarılarını bir kaba, beyazlarını başka bir kaba alın. Salam, beyaz peynir, kaşar peyniri, zeytin, dereotu, maydonoz, kurutulmuş domates, tuz, karabiber, kimyon ve� pulbiberi yumurta sarılarıyla güzelce karıştırın. Gayet yoğun malzemeli bir karışımınız olacak. Yumurta beyazlarına bir paket kabartma tozu ekleyerek köpük köpük olana kadar tel çırpıcı ile çırpın. (Yumurta sarılarıyla beyazlarını ayırmamızın sebebi, yumurta beyazlarının köpük halinde çırpıldığında omleti çok güzel� kabartması.) Yumurta beyazı ve kabartma tozu karışımını köpükleri söndürmeden diğer yumurtalı karışıma ekleyerek çok fazla� olmamak şartıyla karıştırın. Tavadaki patates, yeşil soğan ve biberlerin üzerine� yumurtalı karışımı dökerek patateslerle hafifçe karıştırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte yumurtalar katılaşana kadar pişirin. Daha sonra büyükçe bir tabağı tavanın üzerine kapatıp omleti ters çevirin ve diğer yüzünü de pişirin. Omletin yanmamasına ve fazla kararmamasına dikkat edin, ateşi çok yükseltmeyin. Yeterince piştiğinde tekrar tabağı kapatarak omleti ters çevirip tavadan alın ve servis tabağına aktarın.

KAHVALTI ÇÖREKLERİ selin çağlayan.comdan

Bu çöreğe kahvaltı çöreği dedik diye mutlaka kahvaltıda yememiz gerekmiyor tabii ki. Canınız şöyle pastaneden aldığımız gibi yumuşacık, puf puf, ağzınızda eriyen lezzetli bir çörek çektiği her saniye mutfağa girip bu çöreği pişirip sonrasını düşünmeden 5-6 tane mideye indirebilirsiniz. Bu güzel şeyin tadı sonrasındaki suçluluk duygusunu bile unutturur size. Biliyorum, çünkü bana öyle oldu. Amaaaan, 5 taneden bişey olmaz. Hehe. Malzemeler: 1 su bardağı sıvı yağ (bence zeytinyağı kullanmayın, ayçiçek daha uygun) 6 yemek kaşığı toz şeker 1 paket yaş maya (42 gr.) kuru toz maya kullanacaksanız 1,5 yemek kaşığı (instant maya kullanacaksanız 1 paket mayayı suda eritmeyip direkt una katarak kullanın.) 1 su bardağı ılık su 1 su bardağı ılık süt Aldığı kadar un (Ben 6 su bardağı kullandım ama siz duruma göre ayarlayın.) 4 çay kaşığı tuz İki yumurta (akı iç malzemesine, sarısı üzerine) İç malzemesi: Büyük bir kalıp sert ve tuzlu beyaz peynir (rendelenmiş) 1 demet maydonoz (Bu hamurdan çok sayıda çörek çıkıyor, iç malzemesini az hazırlamayın.) İki yumurtanın akı Üzeri için: İki yumurtanın sarısı Susam Yapılışı: Öncelikle ılık süt ve suyu bir kapta karıştırarak mayayı içinde eritin. Hamur yoğurma kabınıza mayalı karışım, sıvıyağ, şeker, tuz ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Muhtemelen yoğurdukça un eklemeniz gerekecek. Bu hamur çok fazla un alıyor. Benim hamurum 6 bardak kadar aldı. Hamur elinize yapışmayan esnek bir kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat mayalandırın. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Beyaz peynir rendesi, kıyılmış maydonoz ve yumurta aklarını bulamaç halinde karıştırın. Mayalanmış hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp bunları yemek tabağı büyüklüğünde çok inceltmeden merdaneyle açın. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Açtığınız her hamur parçasını dörde bölün. Böldüğünüz her parçanın geniş kısımlarına iç malzemesinden koyun ve geniş taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın. Rulonun iki ucunu birleştirerek ay çöreği şekli verin. Çörekleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin çünkü bunları tepsiye koyduktan sonra yarım saat daha mayalanması için bekleteceğiz, çörekler tombiş olacak. Tepsiye dizdikten sonra üzerini bir bezle örtüp yarım saat daha mayalandırın, ortasındaki boşluklar kapanacak şekilde şişecek çörekler. Çörekleri fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin (yaklaşık 30 dakika) Çok fazla kızarmasın ama. Piştikten sonra da üzerine hafif nemli bir bez örterek 15 dk kadar dinlendirin ki çörekleriniz yumuşacık olsun.

PİRİNÇ SALATASI

PİRİNÇ SALATASI: Malzemeler: 2 su bardağı pirinç 2 kahve fincanı sıvı yağ 2 su bardağı su 1 büyük kırmızı biber 2-3 sivri biber (acı olmayacak) veya 2 çarliston biber yarım demet dereotu 3-4 dal taze soğan 4-5 tane kornişon 1 yemek kaşığı yeşil zeytin 1 yemek kaşığı siyah zeytin Yarım su bardağı mısır 1 limon suyu tuz , kırmızı biber
1 ÇAY BARDAĞI BEZELYE
1 çay bardağı haşlanmış havuç YAPILIŞI piriçler teflon bir tencereye su ve sıvı yağ ile konup kısık ateşte haşlanmaya bırakılır.Eğer su birden çektiyse haşlanıncaya kadar aralıklarla biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.Pirinçler haşlandıktan sonra ocaktan alıp, birbirlerine yapışmaması için üzerine havlu kağıt koyup kapağını kapatarak çekmesini bekleyin. Ayrı bir yerde diğer malzemeleri incecik doğrayın. Zeytinlerin de çekirdekleri temizlenip ince ince doğranacak. Sonra bu malzemelerin tümünü soğuyan pirince ilave edin. Karışıma ayrı bir kahsede hazırladığınız limon, sıvı yağ, tuz ve biber karışımını ilave edip iyice karıştırdıktan sonra cam bir kaba boşaltıp servis yapın. AFİYET OLSUN.

TAHİNLİ SUSAMLI KEK pratik bayanlar.blogcu dan

Malzemeler :
- 3 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
- 2 su bardağı un
- 2,5 çay kaşığı tarçın
- 1 paket kabartma tozu
üzerine serpmek için:
- 6-7 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- bolca susam
Yapılışı :Toz şekerle yumurtayı kabarana kadar mikserin yüksek hızında çırpın. Yoğurt, sıvıyağ, un, tarçın ve kabartma tozunu ilave edip bu kez mikserin düşük hızında bir miktar karıştırın. Karışımı yuvarlak borcama boşaltın.Üzerine sırasıyla tahin, toz şeker ve susamı serpin. 180 derecelik fırında kabarıp kızarana dek yaklaşık 40 dakika pişirin.

KURTARICI KURABİYELER:)))

MALZEMELER: hamuru için; 1çay bardağı yoğurt,1çay bardağı sıvıyağ,1 yumurta,1su bardağı irmik,bir buçuk su bardağı un,1 paket kabartma tozu,1paket vanilya şerbeti için; 3 su bardağı şeker,üç buçuk su bardağı su. üstü için; ceviz içi YAPILIŞI; yoğurdu,yağı,yumurtayı,irmiği,unu,kabartma tozunu,vanilyayı derin bir kaba koyup yoğurun. daha sonra küçük parçalar kopartıp ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp top şekline getirin. yağlanmış tepsiye dizin. üzerinede fıstık veya ceviz batırıp 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. bir taraftanda şekeri ve soğuk suyu şeker eriyinceye kadar pişirmeden karıştırın. fırından çıkardığınız tatlının üzerine şekerli suyu ilave ediniz.üstünü bir tepsi ile kapatıp soğuyunca servis yapabilirsiniz. NOT;bu tariften 20-22 tane çıkıyor.

MUHALLEBİLİ KURABİYE

Kurabiye için: 250gr margarin/tereyağı 6 su bardağı un 3 yemek kaşığı kakao 2 yemek kaşığı toz şeker 1 çay bardağı yoğurt 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ Muhallebi için: 3 su bardağı süt 3 yemek kaşığı un 1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağı toz şeker 1 paket vanilya 2 yemek kaşığı hindistan cevizi Hazırlanması: Muhallebi için yumurta sarısı ve şekeri çırpıp tencereye alın, un ve süt ekleyip karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca hindistan cevizi, vanilya ve terayağı koyun. Yağ eriyene kadar kaynatın. Hazırladığınız karışımı miksere alıp soğuyana kadar çırpın. Bir süre buzdolabında bekletin. Kurabiye için eritilmiş katı yağ, kakao, sıvıyağ, toz şeker yoğurt, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Hamuru 20 dakika bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle açın. Açtığınız hamurun içine 1 tatlı kaşığı muhallebi koyup hamuru top şekline getirin. Hamurun birleşme kısmı tepsiye gelecek şekilde dizin. 180C fırında 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın. NOT:Bu ölçüden 2 tepsi kurabiye çıkıyor.

12 Ekim 2008 Pazar

GALETA UNLU KIYMALI POĞAÇA

MALZEMELER:
1 su b. yoğurt1 su b. sıvıyağ1 yumurta1 paket k. kabartma tozu1 tatlı k. tuzalabildiği kadar un Mantolamak için:galeta unu İç harcı için:300 gr. kıyma,3 soğan,1 tutam maydanoz,mısır yağı,tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI:
Soğanı yemeklik kesin.Tavaya sıvıyağı alın üzerine soğanı ve kıymayı alıp birlikte soteleyin.Soğuduktan sonra maydanozo ekleyin.Karıştırma kabına 1 su bardağı svıyağı alın.Üzerine yoğurt,yumurtayı ekleyin ve çırpma teliyle karıştırın.Üzerine tuz ve 11 çorba kaşığı tepeleme un ekleyip bir hamur elde edin.Hamuru çay bardağı büyüklüğünde elinizle açın.İçine kıymalı iç harçtan koyun ve uçlarından kapatın.Daha sonra galeta ununa batırın ve fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında pişirin.

BUMBADA PASTA

15/7/2007 - BUMBADA PASTA (yeni versiyon) Kategori: tatlilar biliyorsunuzki bumbada pastamı daha önce taze hindistan cevizi ile yaparak yayınlamıştım.oktay ustam programında denemiş ve çok beğenmişti.o günden beri büyük ilgi gören bu tarifim hakkında bir çok soru ve istek aldım.bende bunun üzerine yeniden ve hindistan cevizinin kurutulmuş tozuyla denedim ve isteyen arkadaşlarım için yayınlıyorum.... BUMBADA TARİFİ:
İÇİ:1s.b. hindistan cevizi ,
yarım ç.b. toz şeker ,
1 fincan süt
ile hafif pişirilir.vakit varsa 1 gece kapalı bir kapta dolapta bekletilir. ÜZERİNE : Fırından çıkınca dökmek için şekerli su(3 s.b.toz şekere çözünene kadar su ekleyip hazırlayın) ve 250 gr benmari usulü eritilmiş bitter çikolata HAMURU: 250 gr margarin (oda sıcaklığında)
1ç.b. sıvıyağ
1ç.b. pudra şekeri
2 yumurta
3 ç.k. kakao
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
ile kurabiye kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. hamurdan parçalar alarak , içini ilave edip ,çiğ köfte şeklinde kapatıyoruz.175 dereceli fırında 20 veya 25 dakika pişirdikten sonra soğuk şekerli suyu döküyoruz. içiçe yanmaz iki tabak yerleştirip ,alttaki kaba yarısına kadar su ilave ediyoruz.çikolatayı kırarak , üsteki tkaba ekliyoruz ve benmari usulü eriterek şekerini çekmiş ve soğumuş bumbadaları batırıyoruz.biraz dolapta soğutup servis ediyoruz.AFİYET OLSUN...

9 Ekim 2008 Perşembe

İYİ BİR PİLAV NASIL YAPILIR?

İyi bir pilav yapmanın püf noktası kaliteli bir pirinçten geçer. Kaliteli bir pirinç aldıktan sonra soğuksu yardımıyla en az 4-5 kere yıkadıktan sonra içerisine birkaç damla limon suyu koyarak dinlendirilir. Burada limon suyu koymamızın amacı birkaç damla limon suyu pirinci daha canlı ve parlak gösterecektir. Dinledirdikten sonra iyice süzüp pirinçleri tereyağı ile kavururuz. Kavrulmuş pirinç daha lezzetli olacaktır ve katacağımız tavuk suyu veya et suyu oranını çok iyi ayarlanmalıdır.Bazı pirinçler farklı özelliklere sahip oldukları için bazı tür pirinçler 1'e 1 ölçülür yani 1 bardak su, 1 bardak pirinç gibi ama bazı pirinç çeşitlerinde ise 1 bardak pirince 1,5 bardak su konur. İyi bir pilav pişirmenin püf noktası yani kaliteli pirinç seçmek, güzel bir şekilde yıkamak ve su-pirinç ölçüsünü iyi ayarlamaktır.
Pilav Tarifi
Malzemeler: 1 su bardağı pirinç 1 kaşık tereyağı 1,5 kaşık şeriye 1 ya da 1,5 bardağı kaynak su Tuz
Yapılışı:
İlk önce yukarıda dediğimiz gibi pirinci 4-5 kez yıkayın. Parlak ve güzel görünmesi için bir damla limon sıkın. Pilav tenceresinde yağ koyarak şerifeyeleri pembeleşeye kadar kavurun. Şeriyeler kıvama geldikten sonra temizlenmiş pirinçleri tencereye koyun. Pirinçler tane tane oluncaya kadar karıştırın. Daha sonra sıcak suyu ve tuzu tencere boşaltın ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. En son olarak kağıt bir havlu ile pirinçlerin kabarması için tencere kapağının altına örtün. Kabardıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

ETLİ BEZELYE

yarim kilo iç bezelye (ya da konserve de olabilir) 250 gr kusbasi dogranmis kuzu veya dana et 2 adet havuç 2 adet orta boy patates 1 adet sogan 1 tatli kasigi biber salçasi 1 tatli kasigi domates salçasi tuz su Tencereye az yag koyalim ve etleri içine atalim, etler suyunu çekip kavrulunca yemeklik dogranmis sogani katalim. 2-3 dakika soganla birlikte kavurduktan sonra birer tatli kasigi salçamizdan koyalim ve biraz daha kavuralim. Daha sonra kup dogranmis havucu ilave edelim biraz daha kavuralim, eger susuz kalacak gibi olursa çok az su ilave edelim. Kup seklinde dogranmis patatesleri de ilave edip birkaç dakika daha kavuralim. Daha sonra bezelyeyi ekliyelim (eger ki kutu koserveyse suyumuzu koyduktan sonra ilave edelim)ve biraz daha kavuralim, tuz serpistirelim, ve suyunu ekliyelim. 20-30 dakika bezelyeler patatesler pistikten sonra atesten alip afiyetle yiyelim. Afiyet olsun arkadaslar

HAŞHAŞLI ÇÖREK

malzemeler: hamur malzemeleri: 2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt 1 paket yaş maya 1 su bardağı sıvı yağ 1 çay bardağı toz şeker 2 tatlı kaşığı tuz aldığı kadar un 1 yumurtanın sarısı iç malzemeleri: 1 kase haşhaş yarım çay bardağı sıvı yağ hazırlanması: 1. 2 su bardağı ılık sütte 1 paket mayayı eritin. eriyen mayayı; 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı toz şeker, 2 tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar un ile karıştırarak hamur yapın. hamurun üzerine bir bez örterek 1,5-2 saat mayalandırın. 2. mayalanan hamuru üç parçaya ayırın. her bir parçayı elinizle 25 cm çapında açın. hamurları aralarına haşhaşlı iç malzemeden sürerek üst üste koyun. üç kat hamuru ortadan ikiye bölün. her yarıdan iki parmak kalınlığında paralel parçalar kesin. kestiğiniz üç katlı parçaların her birini simit gibi burun ve çevirerek sarın. 3. çörekleri hafif yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürün. önceden ısıtılmış 170C fırında yarım saat pişirin.

okay ustadan PİSİK UMACI:)

MALZEMELER: 1 adet bayat ekmek
500 gr. lor
bir bağ taze sogan
bir bağ maydanozbir bag taze sarımsak
toz biber
kimyon
karabiber
tuz
zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
Bayat ekmeğinizi suyla iyice ıslatıp suyunu sıkın.daha sonra içine loru katın. üzerine doğranmışsoğan,maydanoz ve sarımsakları ekleyin. üzerine zeytinyağı ,tuz ve baharatları da ekleyipköfte gibi yoğurup çiğ köfte şeklinde sıkın. marulyapraklarının üzerinde maydanoz ve limon dilimleriile servis yapın.bayat ekmekleri değerlendirmek için güzel bir alternatif...

portakal ağacından KUZU ETLİ KAĞIT KEBABI

malzemeler: 2 yemek kasigi sivi yag veya 2 yemek kasigi tereyag 1,5 kilo kusbasi kuzu eti 4 adet orta boy havuc soyulmus ve kup kup kesilmis 4 adet orta boy patates soyulmus ve kup kup kesilmis 500 gr konserve bezelye 2 yemek kasigi domates salcasi 1 tatli kasigi biber salcasi 20 cm *18 cm kesilmis yagli kagit parcalari Dilediginiz kadar tuz 2 silme tatli kasigi karabiber 1 cay kasigi kirmizi biber hazırlanması: Kusbasi kuzu etlerini yagla birlikte etler iyice yumusayincaya kadar,once orta daha sonra kisik ateste pisirin.Bu sure tencerenize ve etinize gore degisebilir ama ben catal battigi zaman lif lif olan sekilde sevdigim icin 1 saatten fazla pisirdim.Etiniz pistikten sonra domates salcanizi,karabiberinizi, tuzunuzu,kirmizi biberinizi ekleyin.Isterseniz bu noktada bir tatli kasigi biber salcasini da katin,tadi daha zenginlestirmis olursunuz. Havuclari ekleyin ve onlar biraz yumusadiktan sonra once patatesleri ekleyip biraz yumusattiktan sonra en son bezelyeleri ekleyin ve tencerenizin kapagini kapatik kisik ateste pisirmeye devam edin.Bu arada yemeginizin suyunu surekli kontrol edin,benim etim cok su verdigi icin ben ayrica su eklemedim ama sizin etiniz su vermezse biraz sicak su eklemeniz gerekebilir. Butun bunlari yaparken onceden hazirladiginiz yagli kagitlari eger bir kitabin icinde tutarsaniz siz isinizi yaparken kivrilmalarini onlemis olursunuz. Serdiginiz her yagli yagli kagit parcasinin icine yaklasik 3-4 yemek kasigi etli sebzeli karisimdan koyup resimlerdeki gibi katlayın. (Ben mandallari fotografi cekmek icin kullandim,siz o asamayi kolayca gecebilirsiniz,mandala gerek yok.) Hepsini katladiktan sonra firin tepsinize dizin ,tencerede kalan et suyunu kagit kebaplarinizin arasina gezdirin ve onceden 180 derece isittiginiz firinda servis yapmadan once yaklasik 15-20 dakika daha pisirin.Bu sure icerisinde firinin kapagini acmayin,pistikten sonra da firinin kapagini kapatmayin. Afiyet Olsun.

LOKUMLU KURABİYE

Malzeme: 2 paket krem şanti
bir paket kabartma tozu
bir paket vanilya
bir çimdik tuz
1 paket margarin
un aldığı kadar
Güllü lokum küçük(küp küp) parçalara bölünmüş
HAZIRLANIŞI:krem şanti ile eritilmemiş margarin elde krem kıvamına gelene kadar yoğurulur.
kabartma tozu vanilya bir çimdik tuz ilave edilir.
Aldığı kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. küçük bezeler elin içinde açlılır.
içine bir parça lokum konulur ve beze haline getirilir.
Tüm hamur bu şekilde yapılarak tepsiye dizilir.
250 derecede önceden ısıtılmış fırınde pembeleşene kadar pişirilir. Daha sonra soğumaya bırakılır.
İyice soğuduktan sonra üzerlerine puda şekeri serpilir.
Afiyet olsun

portakal ağacından KÜMBET PASTA

Malzemeler: Kek için: 3 yumurta 1,5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı sıvı yağ 3 su bardağı un 1 su bardağı yoğurt 1 paket kabartma tozu 3 yemek kaşığı kakao Muhallebi için: 1 lt. Süt 3 kahve fincanı un 1 su bardağı toz şeker 125 gr.margarin 1 paket vanilya Çikolatalı sos için: 200 gr.bitter çikolata 1 paket çiğ krema krema ile eritilen çikolata pürüzsüz bir sos elde edilmesini sağlıyor. Muhallebinin Hazırlanması: Bu tarif için öncelikle muhallebinin hazırlanması gerekiyor. Bunun içinde margarini tencerede eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü tencereye yavaş yavaş ilave edip, toz şekeri ekleyin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca bir iki dakika kadar daha pişirip, ateşten alın. Mikserin yüksek devirinde en az 5 dakika çırpın. muhallebide yumurta olmadığı için karışım beyaz oluyor. Kekin Hazırlanması: Kek için önce 26 cm. kelepçe kalıbınızı yağlayıp, unlayın. (ben her zaman kalıbımı katı yağla yağlayıp, unlayıp, kekim hazır olana kadar buzdolabında bekletirim.) Yumurtaları kabarana kadar mikserle çırpın, şekeri, yağı ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edin. Bu arada fırınınızı 170° C’ayarlayıp ısınması için çalıştırın. Elenmiş kakao, un ve kabartma tozunu da ekleyip, bir müddet karıştırdıktan sonra kelepçe kalıbınıza dökün, ısısını almış olan fırınınıza koyup 40–45 dakika pişirin. Pastanın Hazırlanması: Fırından çıkardığınız keki sıcakken ortadan ikiye bölün. Üst kısmını yuvarlak bir borcama ( ben salata kâsesi kullanıyorum) döşeyin. Bu aşamada kekin sıcak olması önemli aksi takdirde borcama döşenmesi, yarım daire şeklini alması zor olur. Hazırladığınız muhallebiyi tekrardan karıştırın. ( katılaşması veya üstünün kaymak tutması hiç mühüm değil) Muhallebiyi çukur şeklindeki kekin içine dökün ,taşmamasına dikkat edin.( bu aşamada borcamınızın ebadına göre muhallebinin hepsini almayabilir, kesinlikle fazlasını koymayın, mesela benim bu kabımda 1 kâse kadar arttı) Kekin tabanını muhallebinin üzerine kapatın,bu şekilde buzdolabında 1 gün bekletin. Servis yapacağınız gün, çikolata ve kremayı bir kapta eritin (ben benmari usulü değil, direk teflon bir sütlükte eritiyorum) Dolaptan çıkardığınız pastanızı ( o artık bir pasta, kek değil ) servis tabağına ters çevirin. Çikolata sosundan birkaç kaşık alıp üstünden başlayarak dökün, kıvamlı bir sos olduğundan kendiliğinden yayılıp, donacaktır. Pastanızı dilediğiniz gibi süsleyin. Servis yapmadan çikolata sosunuzu tekrardan ısıtıp sosluğa alın. Dilimlediğiniz pastanın ister üzerine, ister tabağın kenarına sos koyun.
NOT:Kekinizi borcama döşeme aşamasında parçalanırsa sakın üzülmeyin, sıcak olduğundan elinizle şekil verince tekrar birleşiyor, mesela resimde gördüğünüz pastanın keki üçe ayrıldı. Ve son olarak, daha önce hiç denemedim ama çilek mevsimi geldiğinde muhallebisi pişip soğuduktan sonra bütün çilek atarak deneyeceğim.. Umarım beğenirsiniz, afiyet olsun…

KRUVASAN,KATMER POAÇA

Malzemeler

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)

20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı tozşeker

Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)

Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)100 gr beyaz peynir

Yapılışı

Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım. En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirdim.

KURUTULMUŞ PATLICAN VE BİBER DOLMASI

MALZEMELER
15′er adet kurutulmuş patlıcan ve biber dolması yıkanmış,250 gr kıyma,1 su bardağı pirinç,4 baş kuru soğan yemeklik doğranmış,yarım demet maydanoz doğranmış,1 yemek kaşığı salça,1 yemek kaşığı kuru nane,1 tatlı kaşığı karabiber,1 çay bardağından bir parmak az zeytinyağı,1,5 tatlı kaşığı tuz *Ayrıca, bir buçuk yemek kaşığı limon tuzu, en son dolmaların üzerine dökülmek üzere YAPILIŞI
Derin bir tencerede haşlama suyu kaynatın. Önce biberleri atın, bir iki taşım kaynamasını bekleyip süzgeçle alın. Sonra patlıcanları atın. 5 dakika kaynatıp süzgeçle alın. Diğer tarafta bütün dolma iç malzemesini karıştırın. Sırayla patlıcan ve biberlerin içini yeterli miktarda doldurun (bir parmak boşluk kalacak şekilde). Ağızlarını birleştirip yan yana dizin. Bütün dolmalara aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine limon tuzunu serpin. Dolmaların üzerini bir tabakla kapatıp yüze yüz gelecek şekilde kaynamış su ekleyip pirinçler pişene kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Limon tuzu yerine sumak ekşisi de kullanabilirsiniz.

KUMPİR

KUMPİR (bu tarifin malzemelerini ölçüyle vermiyorum, kendi zevkinize ve ikram edeceğiniz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.) MALZEMELER patates,kaşar peynirİ (hem üzeri hem de içi için),tereyağ,süt,toz kırmızı biber,karabiber,tuz,kuru nane,turşu,zeytin,sosis,haşlanmış bezelye,süslemek için;ketçap-mayonez YAPILIŞI Patatesler soyulup gelişigüzel doğrandıktan sonra tuzlu suda haşlanır. Suyu süzüldükten sonra ezilirken içine bol kaşar peynir rendesi, tereyağ ve süt ilave edilir. Ben büyük dikdörtgen borcam için 1 büyük çay bardağı kadar süt kullandım. Patatesin içine toz kırmızı biber, karabiber, kuru nane ve tuz ilave edilir. Daha sonra doğranan turşu, sosis, zeytin ve haşlanmış bezelyeler de patatese ilave edilip karıştırılır. Bu karışım fırın kabına yayıldıktan sonra üzeri rendelenmiş kaşar ile kaplanıp fırında kaşarlar eriyene kadar bekletilir. Servis sırasında arzuya göre ketçap ve mayonezle süslenir.

FASÜLYE DİPLEMESİ

Malzemeler 500 gr taze fasulye 1 kase pirinç 1 soğan 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı tereyağı Tuz, karabiber 1,5 kase su Yapılışı Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın, küçük küçük doğrayın. Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat kadar ıslatın. Soğanı yemeklik doğrayıp yayvan bir tencereye alın, zeytinyağı, 2 çorba kaşığı kadar su ve fasulyeleri de ekleyip, fasulyelerin rengi değişip hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra iyice yıkadığınız pirinci üzerine yayıp, tuzunu ve suyunu koyup, suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını eritip, diblenin üzerine gezdirin, karabiberini serpin, hafifçe karıştırın, biraz bekletip sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

İRMİK TATLISI...

İrmik tatlısı, hem çok sevdiğim, hemde çok pratik olduğunu düşündüğüm bir tatlıdır. Aşağıdaki tarifi aynen uyguladığınız takdirde hiçbir zaman şaşmaz.
Malzemeler: 10 kasik şeker 9 kaşık irmik 1 kilo süt 1 paket kakaolu bisküvi yarım su bardağı ceviz içi 2 adet Muz 1 kasik tarçin Yapilisi: irmik,süt,şeker kaynayana kadar karıştırarak pişirilir.(öbek öbek delikler oluşur. O zaman pişmiş dementir.) ocaktan al ınır, içine vanilyasıkarıştırılır. pişen muhallebinin yarısı önceden hafif ıslattığımız bir dikdörtgen borcam tepsiye dökülür. üzerine önce bisküviler, sonra muzlar dizilir.Daha sonrada ceviz serpilir.( bir avuç kadar cevizi üzeri için ayır) Kalan muhallebi üzerine dökülür. Kalan bisküviler ya havanda dövülür.Yada rondadan geçirilir. Tarçın ve ceviz, bu karışım ile harmanlanır ve sıcak tatlının üzerine serpilir. Bir tepsi ile üzerini kapatarak dışarıda soğumaya bırakılır. Son olarakta üzerine streç folyo ile kapatıp buzdolabında en az 3 saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

YOĞURTLU PATATES SALATASI

Patates Salatası Malzemeler: 6 tane orta boy patates 1 çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı nane yeterince tuz 2 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı mayonez 1 diş sarımsak 1 havucun rendesi Yapılışı: 6 tane orta boy patatesi iyice haşladıktan sonra soyup, bir kaba alarak iyice eziyorum. 1 çay bardağı kadar zeytinyağı,1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane ve yeterince tuz koyuyorum. Karışımı borcama yaydıktan sonra üzerine başka bir kapta hazırladığım 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve 1 diş sarımsaktan oluşan karışımı yayıyorum. Bir havucu da rendeledikten sonra yoğurt katmanının üzerine serpiyorum, maydonoz ve varsa taze nane yapraklarıyla süslüyorum.

KIŞ HAZIRLIKLARI

  1. Bu sene pek bir şey yapamasamda yinede buzluğa fasulye ve patlıcan koydum geçen hafta.5 kilo taze fasulye aldım. Ayıklayıp içine 3 orta boy domates rendeledim. Bir tencerede orta ateşte faulyenin rengi dönene kadar kavurdum. Soğuduktan sonra 8 poşete böldüm. Ve buzluğa koydum.Patlıcan 4 kilo getirmiş annem bayrama gelirken.Bizim Kayserinin Yamula patlıcanı çok meşhurdur.Çok lezzetli olur. Karnı yarıklık 14 tanesini ayırdım. Geri kalanını küp şeklinde doğradım. tuzlu suda acı suyu çıksın diye yarım saat beklettim. Daha sonra bir petetenin üzerinde kuruttuktan sonra yağda kızarttım. Soğduktan sonra istediğim miktarlarda buluk poşetlerine doldurdum. Ve daha sonra yemek yapmak üzere buzluğa kaldırdım.Karnıyarıklık olanlarıda kızartıp o şekilde soğuduktan sonra 4 er adet buzdolabı poşetine koyup buluğa kaldırdım. 2 büyük bidon turşu kurdum.Bizim evde turşu çok sevilir.Hele oğlum bayılır.Anneciğim gelirken bana domates ezme turşusu getirmiş.Kısırın yanında çok severiz.Bu arada dolma biberleri temizleyip çiğ olarak buzluğa attım.Kışın çok makbüle geçiyor doğrusu.Aynı şekilde kalem biberleri de minicik doğrayıp poşetledim.